SON TV Yazıları: PERİNÇEK, AYDINLIK VE ŞEYTAN’A DAİR
Türkiye’de kanlı ve karanlık olayların, ihtilallerin arkasında hep aynı ismi ve grubu görürsünüz: Doğu Perinçek ve Aydınlık.
Her Karanlık Olayın Arkasında
Türkiye’de kanlı ve karanlık olayların, ihtilallerin arkasında hep aynı ismi ve grubu görürsünüz. Doğu Perinçek ve Aydınlık.
O ve grubu, bin bir surat gibi, devamlı değişir ve günün şartlarına göre her kalıba girerler ama misyonları tektir: Türkiye’yi karıştırmak…
26 Eylül 1988’de Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi, İngiltere’de “The Satanic Verses” yani “Şeytan Ayetleri” isimli romanını yayınlamıştı.
Kitabın bir bölümünde Hazreti Muhammed’in şeytan tarafından kandırıldığı ve neticesinde Muhammed’in çok tanrılı inanç lehine bir ayeti haber verdiği belirtiliyordu.
Fetva
Roman, Müslüman camiasında büyük yankı yarattı ve dine küfür, kutsal değerlere saldırı olarak algılandı. Romana karşı tepki eylemleri ilk İngiltere’de başladı ve kitap yakıldı. Büyüyen eylemler üzerine Hindistan kitabın ithalini yasakladı. Şubat 1989’da Pakistan’da kitaba karşı büyük olaylar çıktı. İran'da Şii lider Humeyni, Salman Rüşdi ve kitabın yayınlanmasında rol alan kişilerin öldürülmesi için fetva yayınladı.
Humeyni öldüğü için ve fetva ancak onu yayınlayan makam tarafından geri alınabildiğinden Salman Rüşdi fetvası halen yürürlükte.
Olaylar, Cinayetler
Olaylar büyüyünce İngiltere hükümeti Salman Rüşdi'yi sürekli koruma altına aldı ve şimdiye kadar ona yönelik bir saldırı olmadı. Ancak diğerleri onun kadar şanslı değildi. Aydınlık yazarı, İslam karşıtı yazı ve eleştirileri ile tanınan eski imam ve müftü Turan Dursun 4 Eylül 1990’da evinin önünde vurularak öldürüldü. Kitabın Japon çevirmeni Hitoshi Igarashi 11 Temmuz 1991 tarihinde bıçaklanarak öldürüldü. İtalyan çevirmen Ettore Capriolo aynı ay içinde bıçaklandı ve ağır yaralandı. Norveçli çevirmen William Nygaard Oslo'da 1993 yılı Ekim ayında üç el ateşe maruz kaldı ama saldırıdan yara almadan kurtuldu.
Aziz Nesin, Aptal Türklerin En Akıllısı
Eseri Türkçe’ye çevirdiği ve başyazarı olduğu Aydınlık Gazetesi’nde 26 Mayıs 1993’den itibaren yayınlattığı bilinen yazar Aziz Nesin, İslami çevrelerce hedef gösterildi ve 2 Temmuz 1993 tarihinde “Sivas Katliamı” olarak bilinen ve 37 kişinin hayatını kaybettiği olaylara neden oldu.
Ali Nesin'den açıklama
Aziz Nesin’in oğlu Profesör Ali Nesin, Ekim 2012’de “Kamuoyunda yılladır dolaşan bir yanlışı düzeltmenin zamanı geldi diye düşünüyorum” diye başladığı duyuru ile bir zamanlar kendisinin de ilmi yazılar yazdığı AYDINLIK’IN SİVAS KATLİAMI VE 28 ŞUBAT 1997 SÜRECİ'ne kadar uzanan olaylardaki rolünü gözler önüne sürdü.
Salman Rüşdi Düşünür mü Şarlatan mı?
Ali Nesin şöyle der: “Aziz Nesin'in Salman Rüşdi’nin Şeytan Ayetleri'ni çevirttirip Aydınlık gazetesinde yayımlattığı söylentileri doğru değildir.
Aydınlık gazetesi yöneticileri bunu kendi inisiyatifleriyle ve Aziz Nesin'e danışmadan yapmışlardır. Aziz Nesin Aydınlık Gazetesi’nde yayımlanan Şeytan Ayetleri'ni her okur gibi gazetede görmüştür. Olaylar su tarih sırasıyla gelişmiştir:
Bir gazete çıkarmak amacıyla Aziz Nesin önderliğinde kurulan Onbinler Anonim Şirketi, Aydınlık Gazetesi’yle işbirliğine girmiştir. 1 Mayıs 1993’te Aziz Nesin Aydınlık Gazetesi’ne başyazar olmuş ve günlük başyazılar yazmaya başlamıştır. 23 Mayıs 1993'ten itibaren Aydınlık’ta Şeytan Ayetleri'nden bölümler yayımlanacağı duyurulur. 26 Mayıs 1993'te Şeytan Ayetleri’nin ilk bölümü Orhan Koloğlu’nun sunuş yazısıyla yayımlanır.
Devam eden beş gün boyunca Orhan Koloğlu diziye sunuş yazıları yazmıştır. Yazı dizisinin başlığı ‘Salman Rüşdi Düşünür mü Şarlatan mı?’ olarak atılmıştır. Aynı sayfadan tartışmaya katılım çağrıları yapılır. 7 Haziran 1993'te Şeytan Ayetleri tefrikası 12’inci bölümle son bulur fakat etrafındaki tartışmalar sürer.
16 Haziran 1993'de, ‘Salman Rüşdi Düşünür mü Şarlatan mı?” dizisinin 22’inci ve son bolumu yayımlanır. ‘Salman Rüşdi Düşünür mü Şarlatan mı” dizisinde görüşlerine yer verilenlerden bazıları; Diyanet İşleri Başkanı M. Nuri Yılmaz, Dr. Niyazi Kahveci, Turan Dursun, Bahattin Sağlam, İsmail Acarkan, Prof. Salih Akdemir, Can Yücel, Prof. Türkkaya Ataöv, Gunter Grass, Mihri Belli, Prof. Hayrettin Karaman, Orhan Pamuk’tur.
2 Temmuz 1993’te Sivas olayları cereyan etmiştir. Aydınlık-Onbinler ortaklığı yürümemiş ve 25 Eylül 1993’te ortaklık ve Aziz Nesin'in yazıları son bulmuştur. Buna rağmen Aydınlık gazetesi Aziz Nesin'in adını (en az) 1993 Aralık sonuna kadar başyazar olarak künyesinde yayımlamaya devam etmiştir.
Aziz Nesin adının Aydınlık’ın künyesinden ne zaman kaldırıldığını bilmiyorum. Her ne kadar Şeytan Ayetleri’nin Aydınlık’ta yayımlanmasından Aziz Nesin sorumlu değilse de, kitabi Türkçe’ye çevirtip yayımlamak istediği doğrudur.
Ölümünden sonra, Şeytan Ayetleri'ni Türkçe yayımlayarak Aziz Nesin'in yaşarken yapamadığını yapmak amacıyla Salman Rüşdi'nün ajansından iki defa izin istedik, ancak cevap bile gelmedi. Kamuoyuna saygıyla duyururum.”