Yandaki manşetler, köklü bir medya kuruluşunun 01 Mart 2003 tarihinde TBMM’de, Irak’la ilgili hükümet tezkeresinin oylaması neticesinde çıkan kararı ile ilgili. Görüldüğü gibi manşetin birinde tezkerenin kabul edildiği belirtilirken, dakikalar sonra ikinci manşette tezkerenin reddedildiği söyleniyor. Uzaktan bakıldığında Türkiye’nin durumu da bu manşetler kadar ciddiyetsiz ve zıtlıklar ile dolu gözüküyor. Önce hükümete sormak lazım: Madem az da olsa meclisten geçmeme ihtimali vardı, neden ilk başta ABD’ye askeri üslerde inceleme izni verdiniz? Neden ABD’nin, Türk üs ve havaalanları ile limanlarını kullanılması ve Türk topraklarına 50 bin kadar asker sokması konularındaki “Mutabakat Zaptını” imzaladınız. Neden ABD’nin Mersin ve İskenderun limanlarını kullanmasına ve bu limanlara gemiler yükü askeri malzeme yığmasına peki dediniz? TBMM’nin sayın üyeleri. 22 gün kadar önce, 06 Şubat 2003’de, kapalı oturumda 308 kabul, 193 ret ve 9 çekimser oyla Irak konusunda askeri üs ve limanların modernizasyonu ile ilgili Hükümet'e yetki veren tezkereyi kabul eden sizler değil miydiniz? O gün kabul oyu veren 308 üyeden 44’ünün bugün ret veya çekimser oy vermesinin nedeni ne olabilir ki? Sayın bakanlar, sayın milletvekilleri. Bu kararları verirken, bunun Türkiye’nin savaşa katılması ile ilgili ilk adımlar olduğunu bilmiyor muydunuz? Bu kadar görüşme ve pazarlık yaptıktan, adamlara bu kadar malzemeyi yığdırtıp bu kadar hazırlık yaptırdıktan sonra gelinen noktayı devlet olmanın ciddiyeti ile bağdaştırıyor musunuz?
Öyle bir düzenleme yaptınız ki, sadece Amerikan askerine değil, kendi askerimize de tahdit koydunuz...
Bizi biraz ferahlatan bir husus var. Türkiye’nin ABD ile görüşmelerinde isteklerini elde edemediği, Kuzey Irak’taki “Muhalefet” yönetiminde Türkmenlere yer verilmeyişin de Türkiye’de hayal kırıklığı yarattığı ve TBMM’de tezkerenin bu sebeple geçmediğine dair kulağımıza gelen bir söylenti var ki, temennimiz bu duyumun doğru olduğudur. İster “at pazarlığı”, isterlerse de “koyun pazarlığı” desinler hiç önemli değil. Devletlerin önce kendini ve kendi vatandaşlarının çıkarlarını kollamalarından daha doğal bir şey olamaz. Bunun onur kırıcı hiç bir yönü yok. Ayrıca pazarlığın sadece para konusunda olmadığı da malum... Bu duyum doğru değilse, milli müesseseleri arasında ve hatta bunların kendi içinde aykırılıkları bariz bir şekilde hissedilen, taşın altına ellerini sokmamak için taktikler üreterek pası birbirlerine atan kurumları ile Türkiye’nin hali uzaktan çok çirkin bir manzara veriyor. Savaşa katılalım veya katılmayalım, içimizdeki hesaplar ne olursa olsun, milli meselelerde bütünleşmeli ve tek vücut halinde hareket etmeliyiz. Büyük devlet olmanın gereği bu bütünlükten geçer. Manşetlerle Gelişmeler: (Hürriyet Gazetesi'nden)
10 Ocak 2003 Başbakan Abdullah Gül, üslerde keşif incelemesine izin verdiklerini açıkladı. Gül, 150 kişilik ABD'li bir ekibin, 13 Ocak tarihinden itibaren Türkiye'ye gelerek inceleme yapacağı bildirildi.
15 Ocak 2003 Türkiye'deki üs ve limanları inceleyen 150 kişilik Amerikalı uzman heyet, dün, Mardin Havaalanı ile Mersin ve Silifke limanlarını, bugün de Sabiha Gökçen Havaalanını inceledi.
17 Ocak 2003 20 ABD'li uzman, dün sürpriz bir kararla Mersin'in Tarsus İlçesi'nde stratejik noktadaki Yenice İstasyonu'nda "saha çalışması" yaptı. Fotoğraf ve film çeken uzmanlar, konteyner sahasını da inceledi.
31 Ocak 2003 Milli Güvenlik Kurulu toplantısından, Irak operasyonunda ulusal çıkarların korunması için, TBMM'ce gerekli görülen askeri önlemlere işlerlik kazandırmaya yönelik kararların alınmasını tavsiye kararı çıktı.
05 Şubat 2003 Başbakan Gül, "Artık stratejik ortağımız ABD ile beraber hareket etmemiz gerektiğine inanıyoruz. Günah bizden gitti" dedi.
06 Şubat 2003 Meclis'te Irak konusunda askeri üs ve limanların modernizasyonu ile ilgili Hükümet'e yetki veren tezkere kapalı oturumda 308 kabul, 193 ret ve 9 çekimser oyla kabul edildi.
08 Şubat 2003 Türkiye ve ABD 6 üssün kullanılması ve Türk topraklarına 50 binden fazla asker sokulmaması konularında anlaştı. Anlaşma TBMM'nin onayından sonra yürürlüğe girecek.
21 Şubat 2003 Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasa'nın yabancı silahlı kuvvetlerin ülkeye kabulü konusunda TBMM'nin karar alabilmesi için, uluslararası yasallık koşulunun yerine getirilmesi gereğinin altını çizdi.
23 Şubat 2003 Limanın kuşbakışı görüntüsü askeri karargáhı andırıyor. İncirlik Üssü'nde görevli 290 ABD askerinin de sevk edildiği limandaki durumun görünmemesi için konteynerlerle perdeleme yapıldı.
24 Şubat 2003 Bakanlar Kurulu, Başbakan Abdullah Gül'ün başkanlığında toplandı. Toplantıda, Türkiye'de yabancı asker bulundurulması ve yurtdışına asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin görüşülmesi bekleniyor.
28 Şubat 2003 Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığındaki MGK toplantısında, Irak ve Kıbrıs sorunu ele alındı. 4.5 saat süren toplantıda hükümete tavsiye kararı
çıkmadı.
01 Mart 2003 TBMM olağanüstü toplantısında Türk askerinin yurtdışına gönderilmesi ve yabancı ülke askerlerinin Türk topraklarında bulunmasına ilişkin tezkere reddedildi. |