ABD, Terör ve Önemli Olaylar
[ 23/9/2001 - 11:00 ]  By Atin  anadolu@atin.org

1979'da İran Şahı Riza Pehlevi'nin ülkesini terketmesi ve sürgünde olan dini lider Ayetullah Humeyni'nin Fransa'dan İran'a dönmesi ile başlayan İran İslam Devrimi neticesinde Tahran'daki ABD Büyükelçiliği Devrim Muhafızlarınca basılmış ve 52 Amerikalı reh

1980


İran Rehine Krizi ve "Çöl Operasyonu"

24.04.1980



1979'da İran Şahı Riza Pehlevi'nin ülkesini terketmesi ve sürgünde olan dini lider Ayetullah Humeyni'nin Fransa'dan İran'a dönmesi ile başlayan İran İslam Devrimi neticesinde Tahran'daki ABD Büyükelçiliği Devrim Muhafızlarınca basılmış ve 52 Amerikalı rehin alınmıştı.
İran'a karşı çeşitli yaptırımlar uygulayan Carter yönetimi rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayamayınca, Nisan 1980'de ABD hava komandolarınca gerçekleştirilen "Çöl 1" kurtarma operasyonuna karar verildi.

Operasyon rehineleri taşıyacak uçak ile helikopterlerden birinin İran'ın çöl bölgesinde çarpışması ve 8 kişinin ölmesi neticesinde başarısızlıkla sonuçlandı.

Başarısız operasyon İran'da, "ABD hiç bir şey yapamaz" pankartlı gösterilerle kınandı.

Dünyanın en büyük askeri gücü, rehinelerini kurtarmada çaresiz kalmıştı.






























1981

İran Rehine Krizi Bitiyor

20.01.1981


444 günlük rehine krizi, Ronald Reagan'ın Başkan olarak yemin etmesinden hemen sonra 52 Amerikalının serbest bırakılmaları ile bitti.

Rehineleri taşıyan Cezayir uçağı ilk bakım ve tedavileri için 52 Amerikalıyı Almanya'daki Wiesbaden ABD Hava Üssü'ne götürdü.

Amerika'da rehineler büyük kutlamalarla karşılandı.
 

Regan'a Suikast

30.03.1981


30.03.1981 tarihinde Başkan Ronald Reagan'a Washington Hilton Oteli önünde 22 kalibrelik bir silahla saldırıda bulunuldu.

Başkan Reagan saldırı neticesi göğsünden yaralandı.

Aynı saldırıda başkanın basın sözcüsü James Brady de yara aldı.

Saldırıyı yapan 25 yaşındaki John Warnock Hinckley'in işsiz-güçsüz bir akıl hastası olduğu anlaşıldı.

Aynı yıl, 13 Mayıs'ta Papa John Paul II ve 6 Ekim'de Mısır başkanı Enver Sedat da suikaste uğradı.

1983

ABD Beyrut Büyükelçiliği'nin Bombalanması

18.04.1983


18 Nisan 1983'de bomba yüklü bir kamyonetin şöförü, ABD'nin Beyrut-Lübnan'daki büyükelçilik binasının giriş kapısına daldı.

Patlama neticesinde binada ve çevresinde büyük hasar meydana gelirken 17 amerikalı ile 32 Lübnan'lı hayatını kaybetti.

ABD makamları suikast saldırısından Lübnan'daki İran destekli terör örgütlerini sorumlu tuttular.

Lübnan ABD. Deniz Piyadeleri Karargahında Patlama

23.10.1983


23 Ekim 83'de, Lübnan Beyrut'ta havaalanında bulunan ABD Deniz Piyadelerine ait karargah bomba yüklü bir kamyonun saldırısı karşısında harabe haline geldi.

Olay neticesinde 241 kişi hayatını kaybetti.

ABD'li yetkililer olaydan İran ve Suriye ile bağlantılı radikal grupları sorumlu tuttular.

1985

Achille Lauro Yolcu Gemisinin Teröristler Tarafından Kaçırılması

07.10.1985


400 den fazla yolcu taşıyan İtalyan yolcu gemisi Achille Lauro, silahlarla donatılmış 4 Filistinli terörist tarafından kaçırıldı.

Gemiyi ilk önce Suriye'nin Tarsus limanına götüren teröristler 69 yaşındaki sakat Amerikalı Leon Klinghoffer'i öldürüp tekerlekli sandalyesi ile denize attılar.

Teröristler, rehinelere karşı İsrail'de tutuklu bulunan 50 Filistinli'nin serbest bırakılmasını talep ettiler.

FKÖ lideri Arafat, teröristlerin kendileri ile bir bağlantısı olmadığını bildirdi.

2 gün süren eylem Port Said limanında sona erdi. Bir Mısır Jet uçağı ile kaçmaya çalışan teröristlere ABD Deniz Kuvvetlerine ait savaş uçakları mani oldu ve teröristlerin bindiği uçağı Sicilya'ya indirdi.

1986

ABD Libya'yı Vurdu

14.04.1986


ABD. uçakları, Libya'nın Tripoli ve Bingazi'deki terörle bağlantılı hedefleri bombaladı.

Reagan, Libya'nın teröre destek verdiği ve Batı Berlin'de ABD vatandaşının da ölümüne neden olan "diskotek" bombalama olayından sorumlu tutulduğu için bombalandığını bildirdi.

ABD hava hücümunda İngiltere'de üslenen F-111 uçaklarını da kullandı.

Libya lideri Muammer Kaddafi, bombardıman sırasında bir çok sivil ile birlikte evlatlık edindiği küçük kızının da öldüğünü belirtti.
 

İran-Kontra Skandalı

5 - 11.12.1986



Nikaragua'daki isyancı "Kontraları" desteklemek amacıyla ABD yönetiminin İran'a silah satışı yapması ile ilgili Kongre araştırması sırasında, operasyonu yürüten Yarbay Oliver North'un ve Milli Güvenlik Kurulunun eski üst düzey görevlilerinin ifadelerine başvuruldu.

İfadesine başvurulan ilgililer, anayasal haklarını kullanarak sorulara cevap vermemeyi tercih ettiler.

Yandaki küçük resimde Başkan Regan'ı Kontra liderleri Alfonso Robelo, Arturo Cruz ve Adolfo ile
 

1988

Lockerbie Pan Amerikan 103 Olayı

21.12.1988



Londra'dan New York'a uçan 103 sefer sayılı Pan Amerikan uçağı, kalktıktan bir müddet sonra havada patladı ve İskoçya'nın Lockerbie köyüne düştü.

Uçakta bulunan 244 yolcu ve 15 mürettebat ile uçağın düştüğü yerdeki 11 kişi olayda hayatını kaybetti. Ölenlerden 35'i grup halinde ABD'ye dönen üniversite talebesiydi.

Olay sonrası çok detaylı bir araştırma yapan FBI, uçaktan kalan parçaları bir araya getirerek uçağın bir bombanın patlaması neticesinde düştüğü kararına vardı.

İlk başta İran ve Lübnan'daki radikal İslamcı örgütler suçlandıktan sonra, yeni bulunan delillerle Libya istihbarat görevlileri Lameen Fhima ve Abdelbasset Megrahi olayın baş sanıkları olarak ilan edildiler. İskoçya'da Camp Zeist'deki özel mahkemede yargılanan sanıklarla ilgili karar 31 Ocak 2001 tarihinde verildi. Sanıklardan Megrahi suçlu bulunurken Fhima suçsuz görülerek serbest bırakıldı.
 

1990

Irak'ın Küveyt'i İşgali (Körfez Savaşına Yolculuk)

02.08.1990



Irak, Ağustos 1990'da, ani bir şekilde Küveyt'i işgal ederek, petrol zengini çöl krallığının kontrolunu eline geçirdi.

Bu işgal, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e dünya petrol rezervlerinin %25'ini kontrol edebilme imkanı kazandırdı.

ABD Başkanı Bush, Irak'ın saldırısını kınayarak, ABD'nin Küveyt'in yanında yer alarak onu koruyacağını belirtti.

Bu, Körfez'de Savaş çıkacağının ilk belirtileriydi.

 

1991

Körfez Savaşı

16.01.1991- 24.02.1991



Irak'ın Küveyt'i işgalinden sonra dünya, ABD'nin patronluğunda büyük bir diplomasi hareketliliği yaşadı.

ABD yönetimindeki müttefik birlikler, ABD ile Körfez bölgesi arasında kurulan muazzam bir hava köprüsünden sonra harekete geçtiler. Müttefik kuvvetler Irak'ın ordusunu ve stratejik noktalarını bombalarken, Küveyt geri alındı.

ABD'nin füzeleri ile tam bir teknolojik savaş sergilediği bu harekatta, çöldeki kara birlikleri de başarılı oldu. Perişan vaziyetteki Irak'lı askerler gruplar halinde teslim oldular.

Daha fazla direnemeyen Saddam Hüseyin 06 Nisan'da "ateş kes" anlaşmasını imzaladı.

17 Kişiyi Öldürüp Yiyen Dahmer Yakalandı

22.07.1991



Elleri kelepçeli bir şekilde, "saldırıya maruz kaldığını" şikayet eden bir kişinin ABD Milwaukee'de belirttiği adresi basan polisler, Jeffrey L. Dahmer'in yaşadığı evi görünce şaşkınlık içinde kaldılar.

Ev kafatasları ve öldürülmüş insanlara ait uzuvlarla doluydu.

Yakalanan Dahmer, sorgusunda ve mahkemede 17 genç insanı ve çocuğu öldürüp yediğini belirtti.

Ömür boyu hapis cezasına çarptırılan yamyam Dahmer 28 Kasım 1994 günü, cezasını çekmekte olduğu Wisconsin cezaevinde diğer mahkumlar tarafından dövülerek öldürüldü.
 

Anderson Hürriyetine Kavuştu

04.12.1991


Lübnan'da Şii terör örgütleri tarafından rehin alınan Associated Press muhabiri Terry A. Anderson yedi yıllık esaretten sonra İran ve Suriye resmi makamlarının teşebbüsü ile diğer iki Amerikalı birlikte serbest bırakıldı.

Amerikan Hava Kuvvetlerine ait uçakla yurtlarına dönen rehineler için merasimler düzenlendi.
 

1992

Los Angeles Ayaklanması

29.04.1992



Mart 1991'de 4 Los Angeles polisinin, Rodney G. King isimli zenci bir şöförü kıyasıya dövmesi olayı, o bölgede oturan bir şahıs tarafından video teype çekilmiş ve bu görüntüler bütün dünya basınında yer almıştı.

29 Nisan 1992 tarihinde California Simi Valey'deki mahkemede, tamamı beyazlardan oluşan jürinin polis memurlarını suçlu bulmaması üzerine Los Angeles'deki siyah halk ayaklandı.

Gün batımı ile birlikte gittikçe şiddetlenen ayaklanmada bir çok yer tahrip edilerek yakıldı.

Sabah karşı son bulan ayaklanmada yüzlerce kişinin yaralandığı ve bir düzine insanın öldüğü rapor edildi.

1993

Dünya Ticaret Merkezi'nde Patlama

26.02.1993


Dünya Ticaret Merkezinin garaj kısmına yerleştirilen güçlü bir bombanın patlaması ile binada büyük hasar meydana gelirken 6 kişinin ölmesine ve 1,000'den fazla kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Bu, bu güne kadar ABD toprakları içinde yapılmış en cüretkar ve kapsamlı bir terör saldırısıydı. (11 Eylül 2001 saldırısına kadar)

ABD güvenlik birimleri, olayla ilgili olarak yapılan tahkikatlar sonunda, New Jersey'de bir caminin imamlığını yapan, Mısır asıllı kör Şeyh Ömer Abdulrahman ve ona bağlı, ABD'de yerleşik radikal bir grubu olayın sorumluları olarak açıkladılar.

Yargılama safhasında Şeyh Ömer Abduurahman ve 9 kişi, Dünya Ticaret Merkezi olayıyla direkt ilişkileri tespit edilememekle birlikte, ABD'ye harp ilan etmek (Cihad), Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e suikast düzenlemek, BM binası, Manhattan'daki FBI karargahı ve New York'taki 2 tünel ve New Jersey'i Manhattan'a bağlıyan köprüye bombalı saldırı faaliyeti nedeniyle suçlandılar. Şeyh Ömer Abduurahman ömür boyu hapse mahküm olurken, diğerleri 25 ila 57 sene arasında değişen hapis cezaları aldılar.

Dünya Ticaret Merkezi'nin bombalanmasından sonra ABD'yi terkeden Remzi Yusuf, 1995'de Pakistan'da, İmad İsmail ise Ürdün'de yakalanarak ABD'ye getirildiler. Remzi Yusuf olayın planlayıcısı, İmad İsmail de patlayıcı yüklü arabayı Dünya Ticaret Merkezi'nin altına getirip parkeden kişi olarak, Salameh, Ayyad, Abouhalima, Ajaj isimli 4 diğer kişi ile birlikte 240'ar yıl hapis cezalarına çarptırıldılar.

 

Davidian Tarikatı ve Waco Çiftliği

19.04.1993



David Koresh'in liderliğini yaptığı Davidian tarikatına ait bir çiftlik, çiftliği saran FBI ve diğer güvenlik güçlerine karşı 51 gün mukavamet edince, çıkan yangın sonunda tarikat lideri dahil 86 tarikat üyesi yanarak öldüler.

Bir savaş yerini andıran görüntülerle dolu çatışmadan sonra olay, ağır silahlarla donatıldığı söylenen tarikat üyelerinin toplu intiharı olarak basına yansıdı.

Tarikat üyelerinin intihar etmediğini ve güvenlik güçlerinin ağır silahlarla saldırısı sonunda yanarak öldüğünü iddia eden gruplar, başkent Washington'da katliamı protesto eden gösteriler yaptılar.
 

1995

Oklahoma City Bombalama Olayı

19.04.1995


ABD Oklahama City'de 9 katlı Alfred P. Murrah Federal Binası önünde, otomobile yerleştirilmiş bir bombanın patlaması sonucunda şehir sallanırken, Murrah Federal Binası'nın yarısı havaya uçtu.

Binanın ikinci katında bulunan yuvadaki çocuklar dahil, 168 kişinin öldüğü olayda çok sayıda yaralanan da oldu.

Amonyum nitrat ve petrol ile imal edilen patlayıcı, 6 metre boyunda ve 2.5 metre derinliğinde bir çukur meydana getirdi.

Patlamadan 90 dakika sonra Oklahoma karayolu polisi, plakasız araba kullanan ABD vatandaşı Timothy McVeigh'ı gözaltına aldı.

McVeigh 21 Nisan 1995 günü serbest bırakılırken, polis onun bombalama olayının şüphelisi olarak arandığını farketti ve tutukladı.

McVeigh'in bombalama olayını ABD'nin Körfez savaşındaki tutumuna tepki olarak yaptığı bildirildi.

Medya ve yetkililer, Oklahoma City patlamasının ABD toprakları dahilinde yapılan en büyük terör olayı olduğunu belirttiler. (11 Eylül 2001'deki Dünya Ticaret Merkezi olayına kadar)

McVeigh, 11 Haziran 2001'de, öldürücü bir iğne yapılmak suretiyle infaz edildi.

1996

Bombacı Profesör Yakalandı

03.04.1996


Federal ajanlar Montana'da küçük bir klübeyi basarak bu klübede yaşayan eski üniverste profesörü Theodore John Kaczynksi'yi yakaladılar.

Kaczynksi, polisin 18 yıldan beri aradığı "Meçhul Bombacı" olmakla suçlandı.

Eylemlerinde hiç iz bırakmayan bombacı, ilk paketini Mayıs 1978'de Illinois Üniversitesinin park yerine bırakmıştı.

Bombacı son bombayı ise Nisan 1995'te, bombanın patlaması ile ölen Sacremento'lu bir iş adamına yollamıştı.

"Meçhul Bombacı" 3 kişinin ölümüne ve 23 kişinin sakatlanmasına neden olan paket-bombaları ile korku salmıştı.

1987'de bombacıyı gören bir şahidin tarifi ile Kaczynksi'nin robot resmi çizildi.

1942 Chicago doğumlu Kaczynksi, 1962 senesinde Harvard Üniverstesinden mezun olmuş, Michigan Üniversitesinde matamatik üzerine doktora yapmıştı.

1967'de California-Berkeley üniversitesinde hocalık yapmaya başlayan Kaczynski 1969'da kimselere haber vermeden ortadan kayboldu ve Lincoln, Montana'daki küçük kulübesinde sefil bir hayat yaşamaya başladı.

Gazetelere gönderdiği el yazılı "manifesto"dan, yazısı tanınarak yakalanan Kaczynski, teknolojinin insanlık için tehlike olduğu düşüncesinde.

Suudi Arabistan, Dahrahn'da Patlama

25.06.1996


Doğu Suudi Arabistan, Dahrahn yakınlarındaki ABD'ye ait askeri bina çevresinde yakıt ve patlayıcı yüklü bir kamyonun patlaması sonucunda 19 ABD Hava Kuvvetleri personeli öldü, 400'ü aşkın kişi yaralandı.

Bu eylem, ABD askeri güçlerine, 1983'de Beyrut'taki Deniz Piyadelerine yapılan saldırıdan sonra yapılan en büyük saldırı olarak nitelendirildi.

Bu patlama ile ilk kez adı ortaya çıkan Usama Bin Ladin'in eylemi planlayan baş şüpheli olduğu bildirildi.

Atlanta Olimpik Park'ta Bomba

27.07.1996


ABD Atlanta'da "Yaz Olimpik Müsabakaları"nın devam ettiği parkta patlayan ev yapımı bir boru bomba, bir kişinin ölümüne, 111 kişinin de yaralanmasına sebep oldu.

Bombanın patladığı akşam saatlerinde, büyük bir kalabalık konser izliyordu.

Güvenlik güçleri Park'ta sıkı tedbirler aldıktan sonra müsabakalar devam etti.

1997

California'da Toplu İntihar

26.03.1997



Tarikat lideri müzik hocası Marshall Herff Applewhite dahil, "Cennetin Kapısı" tarikatına mensup 39 kişi, San Diego'nun banliyösü Rancho Santa FE'de bir köşkte ölü bulundu.

Tarikat üyelerini kendisi ile birlikte, "İnsanlık alemini" terk ederek, Hale-Bopp kuyruklu yıldızının arkasındaki bir uzay gemisine binip, "Cennet alemine" gitmeye ikna eden Applewhite ve tarikat üyelerinin ölmeden önce içki içtikleri, yüksek dozda "phenobarbital" ve uyuşturucu aldıkları tespit edildi.
 

1998

ABD'nin Kenya ve Tanzanya Büyükelçiliklerinde Eşzamanlı Patlama

07.08.1998


Afrika'nın Kenya ve Tanzanya ülkelerindeki ABD Büyükelçilikleri, eşzamanlı olarak patlayan yüksek patlayıcılarla harabe haline geldi.

Nairobi-Kenya'da meydana gelen ilk patlamada 247 kişi ölürken, Dar es Salaam-Tanzanya'da meydana gelen ikinci patlamada 10 kişi can verdi. Her iki patlamada 5,000 üzerindeki kişi çeşitli derecelerde yaralandı. Kenya'da büyük tahribat yapan patlamada 12 ABD vatandaşı öldü.

ABD istihbarat ve güvenlik yetkilileri, her iki patlamanın arkasında Usama bin Ladin'in olduğu kanaatini taşıyorlar.
 

2000

USS Cole Güdümlü Füze Muhribinde Patlama

12.10.2000


Yemen'in liman şehri Aden'de yakıt almakta olan Amerikan USS Cole Muhribi, Zodiak tipi bir bot ile yapıldığı ve intihar saldırısı olduğu zannedilen bir saldırıya maruz kaldı.

Geminin ortasında büyük bir yarık açan patlamada, ABD Deniz kuvvetlerine mensup 17 gemici hayatını kaybetti, bir çok kişi de yaralandı.

Olaydan sonra Norfolk'taki üssüne dönen USS Cole, Aegis tipi silahlarla donatılmış, üstün savaş gücü olan bir muhrip (destroyer).
 

2001

Dünya Ticaret Merkezine Vahşi Saldırı

11.09.2001


Hala sıcaklığı devam eden, insanlık tarihinin en acımasız saldırısı 11 Eylül 2001 günü sabahı yapıldı.


Kaçırılan 4 ABD yolcu uçağı ile, New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulelerine ve ABD Savunma Bakanlığının karargahı Pentagon'a yapılan suikast saldırısının tahribatı ve ölü sayısı henüz belli değil.