Mesut Yılmaz 01 - En Şaibeli Politikacı
[ 19/8/2001 - 11:00 ]  By Atin  anadolu@atin.org

Cumhuriyet tarihimizin en karışık, en şaibeli politikacısı Mesut Yılmaz, sonu gelen siyasi hayatını biraz daha uzatabilmek için, "Ulusal Güvenlik" kavramını ortaya atarak Türkiye'yi bir kez daha karıştırdı. 

Cumhuriyet tarihimizin en karışık, en şaibeli politikacısı Mesut Yılmaz, sonu gelen siyasi hayatını biraz daha uzatabilmek için, "Ulusal Güvenlik" kavramını ortaya atarak Türkiye'yi bir kez daha karıştırdı.

Esasında Yılmaz'ın, "Ulusal Güvenlik Sendromu" tabiriyle ortaya koyduğu "Ulusal Güvenlik" kavramı, tartışılması gecikmiş bir konu.

"Ulusal Güvenlik" veya daha doğru bir deyişle "Ulusal Güvenlik Politikası" kavramı, sadece "ulusal güvenliğimize karşı tehdit oluşturan iç ve dış unsurlarla" ilgili olmayıp, Türkiye Cumhuriyetinin "bütünlüğü, varlığı, bağımsızlığı, Anayasal düzeni, milli gücü, ulusal çıkarları" gibi kavramları ve "gizli faaliyetleri" de kapsamaktadır.

Artık, "Devletin üstün çıkarları nerededir? Gerçek tehdit nedir? Neler devlet sırrı sayılmalıdır?" gibi suallerin cevapları, kişisel değerlendirmelere göre saptanmamalı, kimse bu kavramların arkasına gizlenerek kanunsuz işler yapmamalıdır.

Bu bakımdan ”Ulusal Güvenlik Politikası" ile ilgili kavramların ve bu stratejiyi tayin edici unsurların, Akademik bir biçimde ele alınarak yeniden düzenlenmesinde fayda vardır.

Mesut Yılmaz'ın bu tartışmayı "politik düşüşünü" önleyecek bir taktik hareket olarak ortaya attığı muhakkaktır.

Zira, "Ulusal Güvenlik" gerekçesi ile "Batı Çalışma Grubu" tarafından Cumhurbaşkanlığına kadar uzanan bir planlama ile "Başbakanlık" koltuğuna oturtulan Mesut Yılmaz'ın, tartışmayı açan değil, tartışılan kişi olması gerekir.

Gelin ilk önce değerlendirme gücümüzü yok eden "unutma" hastalığımızı aşmaya çalışalım. Mesut Yılmaz kim? Nereden geldi, neler yaptı? Türkiye'ye ne getirdi, Türkiye'den neler götürdü? Bunları hatırlayalım ve unutmayalım.

Unutmayalım ki onun gibi politikacılar, ülkenin bünyesinde bir virüs gibi gelişip "Ulusal Güvenliğimizi" sarsmasınlar.

Özgeçmişi

Ahmet Mesut Yılmaz, TBMM ve ANAP kayıtlarına göre; 1947 senesinde İstanbul’da Hasan ve Güzide’den dünyaya gelmiş. İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girmiş ve 1971 yılında “Maliye ve İktisat Bölümü’nden” mezun olmuştur. [TBMM kayıtları, ANAP ve Forsnet - Kim kimdir]

1972-1974 yılları arasında Almanya’nın Köln Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde yüksek lisans çalışması yapmıştır. (Yüksek lisansı (Master) tamamlayıp, tamamlamadığı belli değildir.)

Türkçe, Almanca ve İngilizce dillerini bilmektedir. (Sık sık “Söylediklerim yanlış anlaşıldı” dediği için Türkçe’sinin biraz zayıf olduğu tahmin edilmektedir. Mavi Akım projesi ile yoğunlaşan temasları nedeniyle Rusça öğrenmeye başladığı da söylentiler arasındadır.)

Mesleği Ekonomist, Maliyeci, Özel Sektör Yöneticisi ve Sanayici'dir. (Bu mesleklerinin dışında “Kumar”, “Enerji”, “Banka Satış”, “Çete”, “İhale” gibi konularda da uzman olduğu bilinmektedir. Yani 10 parmağında 10 marifet olan bir kimsedir.)

1975-1983 yılları arasında kimya, tekstil ve ulaştırma sektörlerinde, çeşitli özel şirketlerde yönetici olarak görev almıştır. (Yılmaz’ın hangi özel şirketlerde, ne tip bir yöneticilik yaptığı belli değildir. Sekiz yıl içinde kimya, tekstil ve ulaştırma sektörlerindeki çeşitli özel şirketlerde çalıştığına göre en azından 3 iş değiştirdiği anlaşılmaktadır. Buna karşın Yılmaz, Temmuz 1998’de TBMM Malvarlığı Komisyonu'na verdiği beyanda, “hayatının hiçbir döneminde hiçbir şirkette yönetici olarak çalışmadığını” belirtmiştir. O zaman Yılmaz 1975-1983 yılları arasında ne yapmıştır? [Hürriyet – Gündem 17 Temmuz 1998] )

ANAP kayıtlarına göre 1983 yılının Mayıs ayında kurulan Anavatan Partisi’nin Kurucu Üyesi ve Genel Başkan yardımcısıdır. (TBMM Kütüphane Müdürlüğü kayıtlarına göre 20.5.1983’de Ankara’da kurulan Ana Vatan Partisi kurucuları; Hüsnü Doğan, Erol Aksoy, Yener Ulusoy, Veysel Atasoy, Adnan Kahveci, Vural Arıkan, Şadi Pehlivanoğlu, Abdullah Tenekeci, ve Mükerrem Taşçıoğlu’dur. [TBMM Kütüphane Müdürlüğü])

Mesut Yılmaz, 1983 Kasım ayında yapılan Genel Seçimde Rize Milletvekili seçildikten sonra 1.nci ÖZAL Hükümetinde enformasyondan sorumlu Devlet Bakanlığına atanmış ve Hükümet sözcülüğü yapmıştır. (Bu görevi sırasında kelimeleri uzun aralıklarla seçerek kullanması, onun düşünerek konuştuğu şeklinde yorumlanıyordu. Yılmaz, zaman içinde hiç düşünmeden konuşmayı da öğrendi…)

1986 yılında Kültür ve Turizm Bakanı olan Yılmaz, bu dönemde Türkiye-Federal Almanya ve Türkiye-Yugoslavya Ekonomi Karma Komisyonları’nın Başkanlığını yürütmüş, 29 Kasım 1987 seçimlerinde yeniden Rize Milletvekili seçilerek 2.nci ÖZAL Hükümetinde Dışişleri Bakanlığına atanmıştır.

Mesut Yılmaz, Akbulut Hükümeti sırasında da yürüttüğü Dışişleri Bakanlığı görevinden 20 Şubat 1990’da istifa etmiştir.

Birinci Başbakanlığı Dönemi (3 Ay)

15 Haziran 1991'de toplanan ANAP Büyük Kongresi'nde Genel Başkanlığa seçilen Yılmaz'ın kurduğu hükümet, 5 Temmuz 1991'de TBMM Genel Kurulu'ndan güvenoyu aldı.

20 Ekim 1991 genel seçiminden sonra ana muhalefet lideri olan Yılmaz, 24 Aralık 1995'deki seçimlerde de yine Rize'den Milletvekili seçildi.

İkinci Başbakanlığı Dönemi (4 Ay)

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 3 Şubat 1996'da hükümeti kurmakla görevlendirilen ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti'nin 53. Hükümeti'ni ANAP-DYP koalisyonu olarak kurarak, ikinci kez Başbakan oldu. Yılmaz'ın bu görevi 28 Haziran 1996'ya kadar sürdü.

Üçüncü Başbakanlığı Dönemi (17 Ay)

20 Haziran 1997'de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Mesut Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti'nin 55. hükümetini kurdu ve üçüncü kez başbakan oldu.

25 Kasım 1998'de Muhalefetin Türkbank'ın ihalesine fesat karıştırıldığı gerekçesiyle Başbakan Yılmaz için verdiği gensoru önergesi, TBMM'de 314 oyla kabul edilince, 55'inci hükümet düştü.

Böylece Yılmaz, Cumhuriyet tarihinin yolsuzluk suçlamasıyla hükümetten düşen ilk Başbakanı ünvanını aldı.

18 Nisan 1999 seçiminde yeniden Rize milletvekili olan Yılmaz, bu seçimin ardından kurulan 57. hükümete, hakkındaki soruşturma dosyalarının sonuçlanmaması nedeniyle girmedi.

TBMM'de soruşturma komisyonları raporlarının görüşülmesinin tamamlanmasının ve Yılmaz'ın yolsuzluklarının elbirliği ile kapatılmasından sonra, 13 Temmuz 2000 tarihinde 57. Hükümette Devlet bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.

17, 18, 19, 20, 21’nci dönemlerde Rize Milletvekili olan Yılmaz 1983’den beri TBMM'nin üyesi olup evli ve iki çocuk babasıdır.

Askerliğini "kısa dönem" yapmıştır.

Baba Ocağı

09 KASIM 1998  YILMAZ ÇATALDERE’DE MUHTAR VE KÖYLÜ KADINLARLAYılmaz ailesi aslen Rize’nin şirin bir beldesi olan Çayeli ilçesinin, Kaptanpaşa Bucağı Çataldere Köyündendir.

"-Çayeli'den öteye 30 kilometre daha gideceğusun... Yolları dağdan inen sular kesmiştur... Sarptur ha uşağım! Sakın asfalt sanmayasun. Arabanın tekeru, zaman zaman boşlukta dönecek. Korkma dereye duşen olmadı daha. Köye yaklaşınca yolun sonu çimentodur. Varınca kime sorsan gösterur sana Mesut'un baba ocağını... - Mesut yeğenumdur. Ama hiç demem onu ki ben başbakanın yeğenuyum. Evet, bizim de yok televizyonumuz. Zaten gözum görmez, olsa da bakamam. Ondan bir şey istemem. İstersem Allah'tan isterim. Reis-i cumhur olsa kaç yazar? Millete yararlu olsun tek. -Aha babasının evi. Bu ocaktan ayrılmış Mesut Yılmaz denen adam. Ama adama asılamayruz. Yabancılar bizden daha kolay ulaşi. Kapımızda yol yok. Odunumuzu, çayımızı sırtımızda götüreyruz." [Sabah - Nuriye Akman 23 MAYIS 1998]

Mesut Yılmaz’ın TBMM’deki biyografisinde İstanbul doğumlu olduğu belirtilmişse de bazı kaynaklar doğum yeri olarak Çataldere Köyü’nü göstermektedir. [Zaman Gazetesi - Politika 04.09.2000, Kanal 7 – 03.09.2000]

ÇAYELİ-ESKİPAZAR HASAN YILMAZ İLK OKULUBirader Turgut Yılmaz tarafından, Çayeli Eskipazar Mahallesine babaları Hasan Yılmaz hatırasına yaptırılan bir ilköğretim okulu vardır. Okul 1988 yılında hizmete girmiştir.

Mesut Yılmaz’ın doğduğu köyün eski bir Ermeni yerleşimi olduğuna dair bazı söylentiler vardı. Hatta tanınmış bir köşe yazarının geçmiş yıllarda bu hususu yayınladığı belirtilmişti. Bahsi geçen yazarın bu yazısına ulaşma imkanımız olmadı.

Mesut Yılmaz'la yolları ayrılan Mafya Şefi Alaattin Çakıcı da Mesut Yılmaz'ın babaannesinin Ermeni olduğunu iddia etmiş, bu iddia Mesut Yılmaz'ın kulağına kadar gitmiştir. [Yeni Binyıl - Hülya Karabağlı 2 Haziran 2000]

Bu söylentilerin kaynağını bilmiyoruz. Ancak araştırma yaparken şu hususa rastladık.

Osmanlı belgelerine göre, Harbiye Nazırı (Milli Savunma Bakanı) Enver Paşa, 5 Ocak 1916'da yayınladığı bir emirle “Osmanlı ülkesinde Rumca, Ermenice ve Bulgarca olan vilayet, sancak, kasaba, köy, mahalle, nahiye, dağ, nehir gibi” bütün isimlerin Türkçe'ye çevrilmesi için talimat verir. İslam olan ancak Türkçe olmayan isimler bunun dışında tutulacaktır.


Bu emir neticesinde eski adıyla “Mapavri” Çayeli’ne, “Mesahor” Kaptanpaşa’ya, ve “Hohoneç” de Çataldere’ye çevrilmiştir.

Hasan Yılmaz İlkokulu’nun yapıldığı Eskipazar’ın eski adı ise “Holonte”dir. [Osmanlı Belgelerinde Çayeli] (Devam edecek)