Header $articleheadline_he$ "ArticleHeadline" Detay Sayfa Header

 

 

     

 

 

 
2021-08-24

Detay Sayfa

Tüm Dosyaların Listesi

News Database Template Page Example

Fabrikatör'den Mektup 02 - Perinçek ve PKK

25/9/2000 - 11:00 - AtinÄ°lgili BaÄŸlantı Yorumlar Bu Yazıyı Bir Tanıdığına Yolla Bu Yazıyı Yazdır  

      

Gelin, İçimde Yer Alın

"Doğu Perinçek ’in 1991 yılında kampımıza geldiği ve benimle görüşmeler yaptığı doğrudur. Doğu Perinçek bana siz bu şekilde muvaffak olamazsınız, benim siyasî yapılanmam içinde yer almanız daha doğru olur şeklinde telkinlerde bulunuyordu."

Bu ifade Abdullah Öcalan’a ait. DGM savcıları tarafından İmralı Cezaevi’nde alınan ilk ifadeleri.

Demek ki Öcalan bu öneriyi kabul etmiş olsaydı, bugün İşçi Partisi (İP), PKK olacaktı veya PKK, "Kürdistan İşci Partisi" değil de sadece İşçi Partisi olarak anılacaktı.

Perinçek-Apo fotoğraflarını yayınladıktan sonra, İşçi Partili birçok okuyucu, merak içinde bize mektup yazarak sorular sorudu.

Apo Hangi Devletin Görevi?

Perinçek'in "Apo ile yakınlaşma bir devlet göreviydi. Kardeş kanının durdurulması için bu görevi kabul ettim. Bu gizli bir görevdi, onun için daha fazla açıklama yapamam. Genelkurmay'ın konudan haberi var. Ciya'cı ve şeriatçı çevreler beni yıpratmak için sık sık bu resimleri yayınlıyorlar" dediğini bize ileten de bu okuyucular.

Evet sayın İP'li okuyucular, eğer Perinçek'in önerisini Öcalan kabul etseydi, bugün sizler de birer PKK'lı olmuştunuz.

Perinçek'i anlatmaya devam edelim.

Perinçek, 17 Haziran 1942'de Gaziantep'te doğumlu. Baba adı Sadık, anne adı Lebibe. Evli, dört çocuk sahibi. İkinci eşi Şule Perinçek, Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu, gazeteci. Çocukları Zeynep, ODTÜ mezunu, Kiraz, Boğaziçi Üniversitesi mezunu, Mehmet, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ve Can. Doğu Perinçek Almanca ve biraz İngilizce biliyor.

Ankara'da Gençlik

Perinçek'in baba tarafı Erzincan, anne tarafı Malatya'dan.

Babası yargıçlık yapan Perinçek'in gençlik yılları Ankara'da geçmiş. Sarar İlkokulu, Atatürk Lisesi ve Bahçelievler Deneme Lisesi'nde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş.

Perinçek'in Hukuk Fakültesinden ilginç dönem arkadaşları var. Bunlardan birisi MİT Müsteşar Yardımcısı Mikdat Alpay. O da Perinçek'in anne tarafı gibi Malatyalı.

Fabrikatörlüğe İlk Adımlar

Perinçek'in yabancılarla ilişkisi ilk 1962 yılında başlıyor. O yıl Hukuk Fakültesi öğrencisi Perinçek, Almanya'ya gidiyor. Oradaki yaşantısı pek belirgin değil. 1963 yılında tekrar Türkiye'ye dönüyor. Bilinen tek şey "Almanca" öğrendiği.

1964'de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Perinçek Kamu Hukuku kürsüsüne asistan oluyor.

Bu arada Perinçek'in Almanya'ya gidiş gelişleri devam ediyor. Bu gidiş-gelişleri şekillendirmek için Perinçek 1967'de Almanya'da, pek itibar görmeyen ve belli bir faaliyeti olmayan "Türk Toplumcular Ocağı"nı kuruyor.

1968 de ise "Türkiye'de Siyasi Partilerin İç Düzeni ve Yasaklanması Rejimi" isimli doktora tezini vererek "Hukuk Doktoru" ünvanını alıyor.

Perinçek Hukuk Doktoru oluyor ama, hayatı hep "hukuk dışı" işlerle geçiyor.

YTP ve TÄ°P

Baba Sadık Perinçek 1961'de Ankara'da, Ekrem Alican, Prof.Aydın Yalçın, Hikmet Belbez, Raif Aybar, Yüksel Menderes, Emil Galip Sandalcı, İhsan Hamit Tigrel, Fahreddin Kerim Gökay'le Yeni Türkiye Partisini kurarken, aynı günlerde Avni Erakalın, İbrahim Güzelce, Şaban Yıldız, Kemal Nebioğlu, Rıza Kaus, Kemal Türkler, İstanbul'da Türkiye İşçi Partisi (TİP)'ni kuruyorlar.

1971’de Anayasa Mahkemesi’nce kapatılan TİP'in Genel Başkanlığını Avni Erakalın, Mehmet Ali Aybar (Şubat 1962), Mehmet Ali Arslan (1969), Şaban Yıldız, Behice Boran (1970) yapıyor. Partinin yöneticileri arasında Prof.Sadun Aren, Niyazi Ağırnaslı, Şaban Erik, Yahya Kanbolat, Sait Çiltaş, Yalçın Cerit, Adil Özkol, Turgut Kazan, Can Açıkgöz gibi yöneticiler var.

Milli Demokratik Devrim

Doğu Perinçek'in siyasi hayatı işte bu partide başlıyor. 1967'de, 6 milletvekili ile Meclise giren Türkiye İşçi Partisi'nin "Bilim Kurulu Üyesi" oluyor.

Aynı yıllarda, Mihri Belli'nin önderliğindeki Milli Demokratik Devrim (MDD) Hareketi ile Mehmet Ali Aybar'ın TİP'i arasında solun önderliği çekişmesi had safhada. Mihri Belli ve ekibi TİP'in Meclise girmesini devrimci harekete ihanet sayıyor.

Doğu Perinçek bu arada bazı dergilerde "E. Tüfekçi" takma adı ile yazılar yazıyor. Yazılarının hedefi Mihri Belli ve MDD hareketi.

Perinçek aynı dönemde Türk solunda önemli diğer bir isim Behice Boran'a da yanaşıyor. Boran'ın çıkardığı "Dönüşüm" dergisine yazılar yazıyor.

Mihri Belli'nin "Sosyalist Devrim Stratejine" karşı geliştirdiği "Millî Demokratik Devrim (MDD) Stratejisi nedir?

MDD'ye göre, devrime, iki aşamada ulaşılacaktır. İlk aşamada feodalizm, emperyalizm ve işbirlikçi üçlüsüne karşı "millî burjuvazi" ve "büyük burjuvazi"nin bir kısmı da dahil olmak üzere bütün sınıf ve tabakaların birleşik mücadelesi öngörülmektedir.

Bu mücadele sonucunda varılacak nokta, burjuva demokratik devrimi ile eş değerli, ancak dünya proleter sosyalist devriminin bir parçası olan "Millî Demokratik Devrimdir".

İlk aşama birleşik cephenin iktidar olması, ikinci aşama ise sosyalist devrimdir.

Bu strateji taraftarlarına göre Türkiye'de MDD aşaması, İstiklâl Savaşı (millî devrim), 1920 inkılâpları (demokratik devrim), yani "burjuva devrimi, ya da Kemalist burjuva devrimi" ile tamamlamıştır.

Görevi Karıştırmak

Perinçek MDD karşıtı yazıları ve konuşmaları ile Mehmet Ali Aybar'ın dikkatini çekmişti, . Aybar, bu şekilde gözüne giren Perinek'i, Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF)'nun başına getirdi. FKF kısa bir süre sonra Türkiye'deki sol fraksiyonların anası sayılan "Dev-Genç" hareketine dönüştü.

Perinçek'in ilk dansı, zig-zaglı siyasi hayatı bu tarihte başlıyor.

MDD düşmanı Perinçek, FKF'nin başına geçtikten kısa bir süre sonra MDD hareketinin baş savunucuları arasında yer alıyor. Aybar, aldatıldığını anlıyor ama iş işten geçmiştir.

Türk Halk Kurtuluş Partisi'nin tanınmış militanlarından Yusuf Küpeli de o tarihlerde TİP içindedir.

Küpeli, yıllar sonra Perinçek'i şöyle anlatıyor:

"Çabalarıdan dolayı TİP yönetici kliğinin itimadını kazanmış olan burjuva politikacılığının ustası Doğu Perinçek, FKF kurultayında kafasının içindekileri bezirgan kurnazlığında saklamasını bildi ve önemli bir muhalefetle karşılaşmadan başkanlığa seçildi."

Esasında Küpeli de yanılıyor. Perinçek'in kafasının içindekileri gizlediği doğru ama, bunu kurnazlık olsun diye değil, görevi icabı yapıyor. Görevi Türkiye'yi karıştırmak.

Nitekim, 1968'deki "üniversite işgalleri" ve büyük "gençlik hareketleri" sırasında Dev-Genç'in başında Perinçek var.

Gerçi Perinçek'in bu başkanlığı fazla uzun sürmedi. Bir süre sonra Aybar'ın talimatı ile FKF binasından yaka paça dışarıya atıldı.

İlk Tesbit Örgütten

TİP'den sonra bir süre Mihri Belli'nin yanında yer alan Perinçek, kısa bir süre sonra MDD hareketi içerisinde tartışma ve bölünmelere neden oldu. Perinçek Mihrri Belli'nin "Aydınlık Sosyalist Dergi"sinden ayrılarak "Proleter Devrimci Aydınlık"ı (PDA) kurdu.

Mihri Belli, ekibini parçalamak isteyen Perinçek'ten şüphelenmişti. Perinçek'in gizli servislere hizmet ettiğini ilk teşhis eden Mihri Belli'dir. Belli, Perinçek'e "CIA'nın Maocusu" adını taktı ve bunu bir yazısında da açıkça belirtti.

Perinçek, 1968'in Kasım ayında "Aydınlık Dergisini" yayınlamaya başladı, 21 Mayıs 1969'da yasadışı Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi'ni (TİİKP) kurdu, aynı yılın Temmuz ayında İşçi-Köylü gazetesini çıkardı.

Perinçek 1970 sonrasında, sol darbe hazırlıkları içinde bulunan ordu mensupları ile işbirliğinde bulundu. Ancak bu ekibin beklediği gelişme olmadı, Karşı taraf bu hazırlığı haber almıştı ve 12 Mart 1971 günü askeri ihtilali gerçekleştirdiler.

Beşparmak'ta Balık Avlayan Lider

12 Mart 1971 ihtilalinden sonra Söke yakınlarındaki Beşparmak dağlarına kaçıp, saklanan Perinçek, daha sonra Ankara'ya geçti. İstanbul'da örgütün yöneticilerinden Ferit İlsever'in şifreli defterinin çözülmesinden sonra örgütün İstanbul bölümü çöktü, örgüt üyeleri tek tek yakalanmaya başladı. Daha sonra operasyonlar Ankara'ya kaydı. Doğu Perinçek, Mayıs 1972'de Ankara'da , bir çiftlik evinde çoban kıyafetinde yakalandı.

Siyasi Şube'de sorgulanan Perinçek hiç direnmedi. 120 sayfalık el yazılı ifadesi ile, bütün faaliyetleri ve örgütün tüm üyelerinin isimlerini verdi.

Ferit İlsever ise 60 sayfalık el yazısıyla ifadesi ile Perinçek'in yarısında kalmıştı.

Dava neticesi 20 yıl hapis cezasına hükmedildi. Savcı, Sanık Perinçek için şöyle diyordu:

"Fikri yapısı itibariyle Marksist, Leninist, Maoist görüşleri benimsemiş bulunan sanığın, devrimin ancak illegal bir parti ile başarılabileceği fikrinden hareketle; yasadışı parti faaliyetlerinde bulunduğu, kurulan bu illegal partinin ideolojisinin Marksist, Leninist, Mao Zedung düşüncesinde olduğu, Türkiye'nin sınıf şartlarına dayandırılacağı, bu suretle proleterya diktatörlüğünün kurulacağı, halk ihtilalinin zafere ulaşması için mücadele edileceği, nihai hedefin komünizmi gerçekleştirmek olduğu, sanık tarafından bu partinin Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi olarak açıklandığı... Partinin yan destek kuruluşları olan İhtilalci Köylü Birlikleri, İşçi Köylü Silahlı Birlikleri ve İhtilalci Gençlik Birliği'ni teşkil edip planladığı, sanığın bunlardan gayri, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sızarak kendi fikriyatı istikametinde olan bir kısım subaylar vasıtasıyla parti için gerekli olan bazı hüviyet, izin kağıdı, talimname, elbise vs. teminine ve sosyalist fikirlerin ordu içinde yayılmasına çalıştığını, ilerisi için bu yolla silah teminini düşündüğünü..."

Savunma

Sanık Perinçek ise, kendini ve örgütünü savunuyordu:

"Ordusu, polisi, hapishaneleri ve bürokrasisiyle halkımız üzerinde ağır bir yük olan hakim sınıfların devleti nasıl yıkılacak? Halka acı veren bu zulüm mekanizması, toplumsal gelişmenin önünde bir engel olarak duruyor. Bu devleti devrimle yıkmaktan başka kurtuluş yolu yoktur. Hakim sınıfların zorbalığı karşısında, halkın gizli teşkilatlanması kadar meşru bir şey olamaz... Proletarya ve halk yığınları, ezilmemek ve zalimlerin saltanatını yıkmak için gizli teşkilat kurar. Hakimiyet verilmez, alınır. Büyük davalar ancak ve ancak halk yığınlarının silahlı mücadeleleri yoluyla kazanılır."


İki sene sonra genel af çıktı ve Perinçek 1974 Temmuz ayında serbest. kaldı.

(Devamı var)




FastCounter

 

Hit Counter

  Anadolu Türk Ä°nterneti

 

Güncelleştirme : 24.08.2021 - 15:50